Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Dobro došli na naš sajt

Plastika Z.A.R je mala porodična zanatska radnja koja se bavi preradom plastičnih masa u gotove proizvode.Tehnologije koje koristimo u preradi plastike su brizganje i ekstrudiranje.Proizvodimo razne vrste cevi i lajsni (cev tj. kočić za paradajz,cev za set rolo komarnika,h-lajsna za spajanje leđa ormara,lajne za led rasvetu,pvc fiksni komarnik i vezivo odnosno bužir za vezivanje raznih vrsta voćki i vinove loze) kao i repro-materijal koji se koristi u proizvodnji roletni i pvc i aluminijumske stolarije.Sa opremom kojom raspolažemo u mogućnosti smo da radimo uslužno brizganje ili ekstrudiranje.Takođe Vam možemo ponuditi i izradu alata za preradu plastike.

PlASTIČNE MASE

Plastične mase se dobijaju različitim hemijskim postupcima. Glavna osobina im je što se na njih može delovati toplotom i tako se mogu oblikovati u različite elemente. Obrada plastičnih masa može biti putem livenja, brizganja, ekstrudiranja...

Brizganje

Kod lbrizganja, plastika koja se kupuje kao sirovina, dolazi u obliku granula. Takva plastika se stavlja u mašinu za brizganje koja plastiku zagreva do temperature topljenja. Tako istopljena plastika se pomoću klipa ili beskonačnog zavrtnja pritiska i kroz glavu mašine uliva u alat. U alatu se oblikuje u željeni oblik i zatim hladi, alat se otvara i predmet od plastike je izliven. Postoje različiti parametri koje treba zadovoljiti kako bi se različite vrste plastike ulivale u alat na ovaj način. Ti parametri su temparatura alata, temaparatura plastike, pritisak u klipu mašine, vreme hlađenja plastike... Alati za plastiku su urađeni od čelika, kako bi bili izdržljivi. Izdržljivost alata je neophodna pošto su brizgaljke za plastiku automatske mašine i proces livenja se ponavlja i po desetine hiljada puta.


Ekstrudiranje

Ekstrudiranje plastike se vrši na sličan način kao i brizganje, razlika je u tome što se na ovaj način dobijaju razni profili, creva... Plastika se gura kroz alat određenog profila, zatim prolazi kroz hladnjake i na kraju kroz vučni uređaj koji profil ili crevo vuče i namotava ili slaže. Postoje različite vrste plastičnih masa i, u zavisnosti od potreba, koriste se u različite svrhe. Plastične mase se mogu bojiti pomoću pigmenta za plastiku koji se zove masterbač. Ovaj pigment se dodaje bezbojnoj ili beloj plastici i takođe je u obliku plastičnih granula.


Vakumiranje

Vakumiranje je proces kod koga se koriste plastične folije sa specijalnim termoosobinama. U mašini koja poseduje grejače, stoji alat oblika koji želimo da dobijemo kao krajnji proizvod. U alatu su sitne rupice kroz koje prolazi vazduh.
Postupak rada je sledeći: u mašinu se stavi folija, koja se zagreje na adekvatnu temperaturu, zatim se pusti vakumirka koja prilepi foliju na alat. Pošto se vazduh između folije i alata konstanto izvlači, folija poprima oblik alata, gase se grejači, folija se ohladi i dobija se u željenom obliku. Ovaj postupak se uglavnom koristi kod izrade različite ambalaže.

 


Mašine

Mašine za plastiku moraju da se hlade kako se ne bi pregrejale u toku rada. Stariji modeli se hlade na klasičan način vodom koja cirkuliše kroz mašinu, dok se novije mašine hlade pomoću čilera - što je isto što i klima-uređaj za mašinu. Kod mašina za plastiku je neophodno da budu dobro podmazane, zbog velikog broja hidrauličnih i mehaničkih delova koji trpe neprestano trenje tokom rada.

Podelite preko društvenih mreža